23 - Bryt ihop och kom igen
Har precis gett upp pluggandet för idag. har setat konstant och pluggat sen typ 12.
Jag vill bara dö haha, det här är det värsta jag någonsin gjort här under universitetet tror jag, den här jävla uppgiften alltså. Grejjen är att i sig är det väll inte svårt. Vi ska skriva en text på 2-3 sidor om en hypotes. Men med tanke på att det knappt finns artiklar till den och att "frågan" är så jävla konstigt ställd att jag fortfarande inte förstår vad jag gör, gör det inte lättare.. sen att jag inte fattar ett ord vad jag läser och jag ska själv skriva det med mina egna ord, och på engelska dessutom. Nej fan jag ger upp för dagen, 3 artiklar har jag hittat och skrivit ca 1 sida. Imorgon kl. 17 ska den in och det känns som om det verkligen kommer bli en "sista minuten"-inlämning...
Hej.
Har läst några inlägg på din blogg av en slump.
Jag har Bechterews (ankyloserande spondylit) och jag ser att du fått misstanke om denna sjukdom från en läkare, men att du inte tyckte att så mycket stämmer in på dig. Du skrev också att någon annan läkare sagt att du INTE har Bechterews. Jag är inte läkare, men vill ändå att du ska veta:
1 De flesta läkare har fått dålig eller felaktig info om denna sjukdom. Läkarna är absolut inte idioter, men deras utbildning vad gäller just Bechterews är en katastrof - i de flesta länder, inte bara Sverige. Inte läkarnas fel. Vanliga läkare har fel info om symtomen och vet inte hur man ska ställa diagnos. Låt gärna en läkare tala om för dig att du inte har reumatism. Men bara på villkor att den läkaren är reumatolog. Det kanske kommer som en chock, men reumatologer vet mer om reumatiska sjukdomar än andra läkare. Vore bra om vanliga läkare kunde förstå en sån sak.
Här en (tycker jag) väldigt bra text om Bechterews och spondylartriter: http://berig.nu/spondylartriter/
Ovanstående text tycker jag att du ska skriva ut om du måste prata om denna sjukdom med en vanlig läkare. Ovanstående text är bättre än de flesta texter som står i vanliga läkarböcker. Det kan ju bero på att en reumatolog skrivit texten!
Litet citat ur texten:
"På vilket sätt känner man av inflammationen i ryggen?
Det beror bland annat på var i ryggen inflammationen sitter och vilken del av ryggraden som är inflammerad. Ovan beskrevs inflammationens kännetecken. Eftersom inflammationen sitter djupt så märker man inte av någon värmeökning eller rodnad, däremot smärta och funktionsinskränkning i form av stelhet.
Inflammation i nedersta delen av ländryggen och i sacroiliacalederna kan ge speciella symtom, nämligen utstrålande smärta, vanligen ner i benen. Det vanligaste är att smärtan går ner längs baksidan av benen. Den kan stråla ner olika långt.
Om man söker läkare på grund av smärta i ryggen med utstrålning till benen är det lätt hänt att läkaren misstänker diskbråck eller annan form av påverkan på nervrötterna. Till skillnad från vid diskbråck är det inte ovanligt att sacroiliitsmärtan kan skifta sida (även om den är mer uttalad och ihållande på ena sidan) eller finnas på båda sidor samtidigt; smärtan följer inte utbredningen för en viss nervrot; man hittar inte tecken på nervrotsskada i form av förändrade reflexer.
Sacroiliitsmärtan kan också ta sig andra former. Den kan stråla ut mot höftbensknölen på lårets utsida, och den kan (särskilt hos kvinnor, sägs det) stråla ut mot insidan-framsidan av låret.
Hur känner man igen ryggsmärta som beror på inflammation?
Man brukar ange att den inflammatoriska ryggsmärtan har följande kännetecken:
Den börjar smygande och ökar i intensitet
Symtomen börjar som regel före 40 års ålder
Symtomen håller i sig minst 3 mån
Smärta och stelhet nattetid och på morgonen
Måttlig fysisk aktivitet lindrar, stillasittande ökar besvären
Vid inflammatorisk ryggvärk mår man alltså som regel bäst om man rör sig i måttlig grad. Att man stelnar till när man sitter stilla, till exempel när man sitter och tittar på TV eller sitter vid ett skrivbord och arbetar, är typiskt. Det är också vanligt att man vaknar på efternatten och är stel. Det känns lättare om man då stiger upp och rör sig lite, kanske tar en värktablett, och sedan försöker somna om. På morgonen kan ryggen kännas ordentligt stel och det kan vara svårt att få på sig strumpor och skor. Den stelheten kan sitta i länge. Att man är stel någon timme är det vanliga, men ibland kan man vara stel flera timmar eller till och med fram mot eftermiddagen. Att röra sig eller ta en varm dusch kan lindra. Å andra sidan tål inte heller den inflammerade ryggen tunga belastningar. Lagom är bäst också när det gäller vad man utsätter ryggen för."
2 Vet att du inte vill få veta att du kanske har en sjukdom som du kanske inte kan bli av med, MEN det är INTE nödvändigtvis samma sak som att du inte kan bli av med, eller i alla fall kraftigt minska, din smärta. Det finns mediciner. Jag kan för